Bu derste size en çok zorlandığım konuyu anlatacağım ama siz sakın endişe etmeyin çünki size en kolay şekilde anlatmaya çalıştım. Bu konuda zorlanmamın sebebi ise bu konu tüm diğer konularla birbirlerine bağlılar birini anlatsam ucu diğer bir konuya denk geliyo sizinde bildiğiniz üzere Türkiye'de Korece kaynak bulmak oldukça zor internet sitelerinde ki kaynakların çoğunda yanlış ve eksik bilgiden dolayı bu konu kafamı baya karıştırmıştı. Sizin için tüm kaynakları değerlendirdim ve açmış olduğum bu bloğa derleyip bilgilerimi sizlere paylaşımda bulunmak istedim. Aslında bu konuyu en son konu olarak anlataktım ama diğer konularla bağdaşık olduğu için en başta öğrenilmesi gereken bir konuyu sona bırakmam yanlış olur diye düşündüm. Neyse lafı fazla uzatmadan konuya girmek istiyorum.
Konuşma Seviyeleri ( Hitap şekilleri )
Kore'de 3 hitap şekli vardır.
Bunlar;
Yüksek < - > Resmî
Orta < - > Saygılı
Düşük < - > Samimi Hitap şekilleridir.
Hitap Ekleri
Yüksek - Resmî dil ekleri = " -입니다 " , "-ㅂ니다 " , "-(ㅂ) 습니다 "
Orta - Saygılı dil ekleri = "-요 " , "-아요 " , "-어요 " , "-여요 "
Düşük - Samimi dil ekleri = "-어 " , "-아 " , "-여 "
Bu ekleri fiillere ve sıfatlara eklenirken kelimenin sonunun sesli mi yoksa sessiz mi bitişine dikkat etmemiz gerekir. Kelimenin sonu hangi ek ile biterse eklerde ona göre değişkenlik göstermektedir. Kelimenin sesli mi sessiz mi olduğunu "-다 " ekinin öncesindeki son harften anlayabiliriz.
Bunlar benim derlemiş olduğum bilgiler.
Fakat diğer bir kaynakta ki bilgiler içerisinde orta düzey saygı eki yoktu asıl kafamı karıştıran bu durum olmuştu. Neyse... Faydası dokunur diye paylaşmak istedim. ☺
Bu kaynakğa göre 2 konuşma(Hitap) şekli vardır.
...Konusma Seviyeleri...
Resmi Hitap Samimi Hitap
Saygılı Düzey Orta Düzey Yalın Düzey Saygılı Düzey Yalın Düzey
-ㅂ/습니다 - 네 -ㄴ/는다 -어(아,여)요 -어(아,여)
Bu Konuyla İlgili Ayrıntılı Bilgi için...
Devam Edecek 🔄
Kore Grammer Yapısı - 문법
21.01.2018